Main Menu

Blog
 
22
Σεπ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Η σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων

Γράφει  ο Σταύρος Κούνας

Σύγχρονοι τρόποι θεραπείας των κιρσών Σταύρος Κούνας
Καρδιολόγος,
Διευθυντής Τμήματος Καρδιολογικών Υπερήχων
ΙΑΣΩ General

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να σηματοδοτήσει τη διεθνή προσπάθεια περιορισμού των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το έμφραγμα, η καρδιακή ανακοπή, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις είναι γνωστές σε όλους μας καθώς προσβάλουν φίλους και συγγενείς, απασχολούν τον κοινωνικό μας περίγυρο ενώ η αιφνιδιαστική εμφάνισή τους είναι από απειλητική έως τρομακτική. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία: Οι νόσοι της καρδιάς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ευθύνονται για 17,5 εκατομύρια θανάτους το 2016.

Είναι δυνατό σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια εξελίξεων στην ιατρική και στη φαρμακολογία, οι παθήσεις τις καρδιάς να είναι τόσο συχνές; Πράγματι οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων αφού αυτά εκδηλωθούν, μειώνοντας στο βαθμό που είναι εφικτό τη σοβαρότητά τους. Όμως στα ζητήματα πρόληψης δεν υπάρχουν μαγικές «εξετάσεις» πρόβλεψης ενός καρδιακού επεισοδίου. Η μόνη καθιερωμένη προληπτική στρατηγική συνίσταται στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των «προδιαθεσικών» καταστάσεων (των παραγόντων κινδύνου) που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με την ηλικία και το φύλο καθορίζουν πόσο κινδυνεύουμε από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επομένως η πρόληψη επικεντρώνεται στην βελτίωση του συνολικού «προφίλ» ενός εξεταζόμενου και όχι στην μεμονωμένη αντιμετώπιση ενός παράγοντα (π.χ. χοληστερόλης).

Για να αντιληφθούμε τη συλλογιστική της παραπάνω στρατηγικής αξίζει να αναφερθούμε σε ένα παράδειγμα. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία (όπως καταγράφεται σε ευρωπαϊκές στατιστικές) μια γυναίκα 55 ετών, μη καπνίστρια, χωρίς αρτηριακή υπέρταση, χωρίς διαβήτη αλλά με υψηλή ολική χοληστερόλη 270mg/dl έχει μικρό κίνδυνο (περίπου 1%) για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αντίθετα ένας συνομήλικος άνδρας 55 ετών χωρίς διαβήτη αλλά καπνιστής, με αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση (160mmHg) ακόμα και αν έχει μια ικανοποιητική ολική χοληστερόλη λίγο κάτω από 200mg/dl, κινδυνεύει 9 φορές περισσότερο! Επομένως διατρέχει υψηλό κίνδυνο (περίπου 9%) για καρδιακό θάνατο και περίπου 27% για οποιαδήποτε καρδιακό επεισόδιο (θανατηφόρο ή μη).

Με το παραπάνω παράδειγμα γίνεται κατανοητή η ανάγκη σωστής ενημέρωσης του κοινού και παράλληλης συμβουλευτικής καθοδήγησης από την πλευρά του γιατρού για την επιτυχημένη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η συνειδητή υιοθέτηση σωστών καθημερινών συνηθειών (τακτική άσκηση, δίαιτα πλούσια σε λαχανικά-φρούτα-ψάρια, διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και αποχή από το κάπνισμα) μπορεί να βελτιώσει ουσιωδώς το «καρδιαγγειακό προφίλ» μας. Εξετάσεις ή φαρμακευτικές παρέμβασεις έρχονται συμπληρωματικά, εφόσον κριθούν αναγκαίες από τον γιατρό, για να υπηρετήσουν την ίδια συλλογιστική – την κατά το δυνατό μείωση του μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Το ΙΑΣΩ General συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Ακολουθώντας τις οδηγίες θεσμικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, προσφέρει μια ευκαιρία προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 65 ετών προσφέρεται η δυνατότητα καρδιολογικής εξέτασης με τη λήψη ιστορικού, φυσικής εξέτασης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος ηρεμίας σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα (Triplex) καρδιάς ή δοκιμασία κοπώσεως. Στόχος είναι ο προσδιορισμός του μεσομακροπρόθεσμου καρδιολογικού κινδύνου κάθε εξεταζόμενου και η βελτίωση του «καρδιαγγειακού προφίλ» ενθαρρύνοντας οφέλιμες συνήθειες όπως η συστηματική άσκηση.

 

Αναζήτηση στο Blog

ΙΑΣΩ General Νewsletter


Με την περιήγησή σας στο iasogeneral.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.